jueves, 30 de abril de 2015



PAREDADORS, 
CONSERVADORS DEL PATRIMONI


Si passeges pel terme municipal de Costur segur que et crida l'atenció les parets construïdes amb Pedra en Sec que pots trobar en els vessants de totes les muntanyes que ens envolten.



Els nostres avantpassats, per poder aprofitar el terreny muntanyós que tenim a Costur i treure partit mitjançant l'agricultura, van haver de treballar consolidant petits bancals amb parets construïdes amb pedra en sec. Aquestes parets era imprescindible conservar-les en bon estat.


Quan es solsien, cada propietari sabia que havia de tornar-les per evitar que els bancals, per erosió, amb el pas dels anys i les pluges puntuals i torrencials, s'anaren perdent. I hi va haver grans treballadors com Danielet de Boriol, Tio José Sanahuja, Tio Miliet de Clotilde, Tio Sento Generosa i mes actuals com Felipe, Manuel de Pura, Manolo Monserrat, Centet de Sidro, Pepe Mercedes ....
Avui dia hi ha molts terrenys que ja no se treballen, estan plens de mala herba. I aquestes magnífiques parets cauen i ningú les torna.
Per això, quan veiem els pocs que encara saben fer aquest tipus de construccions considerem que són imprescindibles perquè aquest paisatge nostre, que és  part de l’història i patrimoni costurenc,  el puguem seguir  conservant.


Gràcies als paredadors !!!










1 comentario: