jueves, 11 de junio de 2015

LA XVII MOSTRA CULTURAL DE L'ALCALATÉN A COSTUR



Costur va acollir el dia 6 de Juny la XVII Mostra Cultural de l'Alcalatén que va tindre com a eix central l'Aprofitament de l'aigua. Junt amb la localitat amfitriona van participar Figueroles, l'Alcora, La Foia, Les Useres, Xodos i Benafigos.

Cantant l'albada

Un paraigua cap per avall va ser el símbol utilizat per l'AC La Fontanella per identificar el recorregut "L'Aprofitament de l'aigua" que començava al llavador públic i arribava als Pous del poble. Al llarg de l'itinerari es podia gaudir de diferents formes de recollir i aprofitar l'aigua, tot barrejant de forma natural les antigues tradicions amb les noves. El llavador, l'abeurador i les basses, botes d'aigua, bosses d'aigua, aquarel.les, canterelles, saferos, cànters, marraixes, tines i poals; caragols, la rambla i molts paraigües.

Reciclatge de ampolles d'aigua


També es va poder visitar exposicions en locals, com la del Museu de Ceràmica de l'Alcora, les pintures de Vidal Serrulla o una cuina tradicional amb tota la família. I al carrer, les pintures de Laurentino Martí i Jean VIlar, tots dos nascuts a Costur, juntament amb un grup d'artistes locals i amics; l'exposició comarcal al voltant de l'aigua; i a les eres, la burra i els canyissos de figues seques, un preciós mirador encarat al  pla de les Useres, Cabanes u Vilafamés; una pluja de ceràmica en un racó idíl.llic i, si hom arribava al Pou del Poble, podia tastar un refrescant granissat de poliol com premi.

Família a la cuina tradicional

La rambla

El mirador

La burra i el canyissos

L'exposició comarcal

A banda de l'itinerari, les exposicions i el mercat tradicional, el  poble es va omplir també d'acuacions al carrer i a l'església. L'acte més matiner va ser la inauguració de la jornada amb el lliurament de la Clau de la Mostra i el cant de l'albada dedicada a l'aigua, amb la qual es va recuperar una tradició perduda l'any 1940. Les rentadores del Betlem de Costur van representar una escena costumista al llavador junt a Cavanilles i a continuació es va fer una visita guiada a la font del Poble, que va acabar amb la demostració magistral de l'aquarel.lista costurenc Laurentino Martí. 

El descens del campanari




El Grup de Dolçainers i tabaleters de l'Alcalatén va recórrer diverses vegades els carrers i també va actuar el Grup de Cambra de l'Escola de Música Vicent Serrano Gil de l'Alcora, la Rondalla Jove de l'AC de LLucena i la "Ronda Villa de Llucena". El folklore comarcal va anar a càrrec del grup de Danses la Font d¡Aixart i la Rondalla l'Alcalatén de l'Alcora; la Rondalla Els Kimbol's de Figueroles; el grup de Danses l'Ullal, acompanyat per l'Unió Musical Santa Cecñilia de les Useres; el grup Folkloric la Perla de la Muntanya de Llucena i el grup de danses y rondalla la Fontanella de Costur. La jornada es va rematar amb un bureo final a la Plaça Major.

Dolçainers i tabaleters de l'Alcalatén

Grup de danses La Fontanella

Bureo

Rondalles al bureo






No hay comentarios:

Publicar un comentario